Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ågården betyder något extra för mig”

Serviceminded, erfaren och driven – tre ord som beskriver Ågårdens nygamla kock. Daniel Ljung är tillbaka och det storsatsas på luncherna och julborden bokas för fullt.

Annons
Daniel Ljung.

Ågården har fått tillbaka sin kock Daniel Ljung. Tillsammans med ägaren Andreas Haglind planeras Ågårdens framtid till att bli det självklara valet av restaurang i Arboga. Lunch- och julbordsplaneringen är redan gjord, och Daniel och Andreas har en klar bild på hur de ska driva Ågården framåt.

Men vi backar några år… Julen 1998 var Daniel med och köpte det gamla bageriet som skulle komma att bli restaurang Ågården i Arboga. Dock redan efter två år ville Daniel tillbaka till sin hemstad Örebro. Där fick han chansen att bland annat jobba med större evenemang.

- Efter jobb på golfkrogar och högskolans restaurang började jag jobba på Conventum i Örebro. Det var fascinerande att jobba med så stora sittningar och olika evenemang. Det krävdes mycket logistik, personalpedagogik och planering. Det resulterade även i långa arbetsdagar med 18 timmar i snitt, men det var även charmen med det hela.

Efter fyra år på Conventum var det dags att dra sig vidare och prova på arbetet som restaurangchef på Fazer Food service i Eskilstuna.

- Sedan många år hade jag drömt om att jobba som restaurangchef och när jag fick chansen kunde jag inte tacka nej.

Arbetet som restaurangchef krävde ett mer administrativt arbete och Daniel saknade matlagningen.

- Jag insåg att det inte var min grej utan jag måste laga mat. Dessutom fick jag höra av frun att jag hade blivit lite tråkigare när jag inte lagade mat längre.

Steget att komma tillbaka till Ågården hade redan påbörjats och det föll sig naturligt att komma tillbaka där allt startade för elva år sedan.

- Jag och Andreas har alltid haft en öppen dialog. Andreas har med åren fått en mer förädlad produkt och jag tycker att han har bra fokus på hur han vill ha det. Det stämmer överens om hur jag vill jobba så till slut kom vi fram till att jag skulle börja på riktigt.

Med erfarenhet av att arbeta med stora sällskap och evenemang, driver Daniel kökssidan och Andreas syr ihop allt.

- Mat är mitt största intresse och jag fullkomligt älskar mitt arbete. Känslan att komma till köket och förbereda arbetet är oslagbar. Mitt mål varje dag är att gästerna ska vara hundra procent nöjd, och de ska känna att de får valuta för pengarna.

Det märks att Daniel brinner för sitt arbete som kock och att Ågården har en speciell plats i hans hjärta.

- Jag känner starkt för Ågården eftersom det är den första restaurangen jag var med och startade. Jag tror på Ågården och det har jag alltid gjort. Det är en frihetskänsla som infinner sig när jag kommer hit. Andreas har lyckats skapa en fantastiskt mysig och familjär stämning.

Just nu vankas det julbord och Daniel är i fullgång med förberedelserna. Det är en stressig period han och personalen har framför sig.

- Efter alla år har jag lärt mig att vara lugn i kaoset. Det krävs att ligga steget före och ha kontroll på planeringen. Självklart kan det dyka upp oväntade händelser men det får man ta. Jag har hittills formats i mitt arbete av bra saker men även av misstag. Det hör till.

Sillen, köttbullarna, skinkan och dessertbordet. Det är det viktigaste på julbordet tycker Daniel. Men vad är hans egna favoriter?

- Goda sillar, en bra tillagad lax och ost och kex. Det nöjer jag mig med.

Efter all julmat är det dags att se framåt och planera ett nytt år på Ågården.

- Jag tror att man ständigt vill förbättras och fortsätta utvecklas i arbetet. Det är klart vi vill ha fulla luncher sex dagar i veckan och ha bokade kvällar. Men det är vägen dit som räknas. Alla ska känna sig välkomna hit. Från tacosgänget till dem som vill ha finare middagar. Det gäller att vara lyhörd i den här branschen eftersom man aldrig kan bli fullärd.

Annons
Annons
Annons